sobota, 19 kwietnia 2014

Pyszna babka wielkanocna

Pierwszy raz piekłam babkę wielkanocną:).
Przepis znalazłam gdzieś w starym zeszycie, ale takie chyba najlepiej sie sprawdzają.



Macie ochotę upiec?
Polecam!



Składniki babki:

450 g mąki
35 g drożdży
100 g cukru
1 szklanka letniego mleka
1 jajko
szczypta soli
starta skórka z cytryny
50 g roztopionego masła
2 łyżeczki rozmoczonych rodzynków
1-2 łyżeczki zimnej wody

Wykonanie: 

1. Rozczyn  - mleko, łyżeczkę cukru, drożdże, dwie łyżki mąki zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.

2. Mąkę dokładnie przesiać do miski, zrobić na środku dziurę, wlać rozczyn, lekko zamieszać.

3. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez ok. 15 minut, do uzyskania sprężystości.

4. Odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.

5. Następnie zagnieść ciasto, dodając rodzynki.

6. Dużą formę do babki wysmarować masłem i wypełnić ciastem., nakryć ściereczką, odłożyć na 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

7. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st.










Lukier:

1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżeczki zimnej wody

Utrzeć lukier, polać babkę.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz